2 Nisan 2015 Perşembe

Habitat Oluşturduk



Fen Bilgisi dersimizde konumuz "Canlı ve Cansız Varlıkların Yaşam Alanları" öğrencilerimize yaparak yaşayarak öğretme yolunu benimsediğimiz için sınıfımızda "Teraryum" ve "Su Habitatı" oluşturma kararı aldık.




Teraryum Nedir?




Teraryum (Latince terra (toprak) +‎ -arium, aquarium kelimesi ile anolojiden türetme), kavanoz ya da akvaryum gibi kapalı bir mekanda kuru bir habitatı simüle eden bir alanın adı. Bugün her ne kadar bir süs eşyası gibi algılansa da, teraryumu bir ekosistem olarak görmek önemli. Zira bu durum teraryumun estetiğinin de belirleyicisi.




Hadi Teraryumu oluşturalım!

Öğrenclerimizle "canlı ve cansız varlıkların farklarını ve yaşam alanlarını konuştuktan sonra sınıfımızda bir yaşam alanı oluşturabilir miyiz? "diye düşündük.




Sınıfımızda teraryum oluşturma sürecimiz:

Sınıfımızdaki öğrencilerimizi 3 gruba ayırdık. Her gruba nemli olan toprak verdik ve incelemelerini istedik. Öğrencilerimiz toprağı incelerken içindeki taşları ve çöpleri temizlediler. Toprağın içinde buldukları canlıları bir kaba koydular( solucan, böcek vb.)Daha sonra öğrencilerimizle toprak hakkında sorular oluşturduk.




Toprakta niçin bitki kökleri vardır?

Toprakta solucan nasıl nefes alır?

Solucanın toprağa faydaları nelerdir?

Toprağın hayatımızdaki önemi nedir?




Toprağımızı temizledikten sonra kenara alıyoruz. Akvaryumumuzun içini iyice temizledikten sonra tabanına çakıl taşlarımızı diziyoruz.Çakıl taşlarının en altta olmasının bir çok nedeni var. Taşlar tabanda biriken suyun neme çevrilmesine yardımcı olacak, toprak için bir temel oluşturacak ve kök çürümesini engelleyecektir. Aksi halde taban çamur gibi olur. Taşların üzerine filtre işlevi görecektir. Kenara aldığımız toprağımızı torfla karıştırıyoruz. (Torf, temiz ince elenmiş ve kaliteli olmalı. İçinde yabancı maddeler, organik ürünler ya da gübre bulunan ürünleri kullanmamaya özen gösterin. Aksi halde teraryumunuzun içinde bilumum mahlukat türeyecektir.:))))) Karıştırdığımız toprağı akvaryumumuzdaki çakıl taşlarının üzerine yerleştiriyoruz. Daha sonra öğrencilerimize teraryumumuza dikeceğimiz çiçekleri tanıtıyoruz. Teraryuma çiçekleri diktikten sonra kaktüs tohumu ve renkli çiçek tohumlarımızı ektik. Daha sonra öğrencilerimizin getirdiği Bodrum evlerini ve oyuncaklarını teraryumumuza yerleştirdik.

1 Gün Sonra

Teraryumumuzun içine solucanlarımızı ve salyangozlarımızı yerleştirdik.

Ve Gözlem Zamanı

Öğrencilerimiz bitkilerimizi ve hayvanlarımızı gözleyerek gözlem defterlerine yazmaya başladılar.
































































































Hiç yorum yok :

Yorum Gönder