11 Şubat 2015 Çarşamba

Betimleme Kelimelerle Resim Yapma Sanatıdır.


   Bu hafta Türkçe dersinde konumuz betimleyici anlatım tekniği.    Konuyu nasıl daha dikkat çekici hale getiririz diye düşünürken  kayıp suçluları bulmak için polislerin robot resimleri nasıl çizdikleri ile ilgili bir video izleterek konuya giriş yapmak geldi aklımıza.  Robot resim ile suçlunun gerçek görüntüsünün birbirine benzemesi için çizerin çok yetenekli olmasının yanında, anlatıcının da suçluyu  oldukça ayrıntılı bir şekilde tasvir etmesi gerekiyor. Konu çocuklarda oldukça merak uyandırdı. Konuya yardımcı olması açısından aşağıdaki linkten yararlanılabilir.

http://onedio.com/haber/19-robot-resim-ile-gercegi-arasindaki-farklar-benzerlikler-354310



   Daha sonra konuyu pekiştirmek için  neler yapabiliriz diye düşünürken internette "Sesli Betimleme Derneği" diye bir derneğin sayfası ilgimi çekti.  Bu dernek  2011 yılından bu yana sinema, tiyatro, seminer ve konferans gibi alanlarda engellilerin de bilgiye herkesle eşit biçimde erişebilmeleri için , görme engelliler için sesli betimleme, işitme engelliler için yazılı betimleme ve işaret dili çevirileri yapıyor. Derneğin sayfasını derinlemesine incelerken arşiv bölümünde  bir tane sesli betimleme videosu dikkatimi çekti. (çünkü videonun adı "Bodrum Rüyası"   : ) )

   Bu videoyu çocuklara önce görüntüsüz, sadece dinleterek anlatılanları kafalarında canlandırmalarını istedik. Daha sonra da videonun görüntülü halini tahtaya yansıttık. Kafalarında canlandırdıkları ile videodaki gerçek görüntü arasındaki benzerlikleri ve farkları sorduk ve anlatıcının ne kadar detaylı ve akıcı bir dille anlattığına dikkat çektik. Sonrasında böyle harika bir fikirle yola çıkan bu derneğin çalışmalarından bahsederek bu sosyal sorumluluk projesine de dikkat çekmiş olduk.


Sesli Betimleme Derneği
                                                                          Bodrum Rüyası


   Sıra geldi öğrencilerin betimleyici anlatım yaparak bir metin yazmasına. Tahtaya çözünürlüğü yüksek bir Bodrum evinin fotoğrafını (aşağıdaki) yansıtarak Bodrum'u hiç görmeyen bir arkadaşlarına betimleyici anlatım tekniğini kullanarak bir mektup yazmalarını istedik. Sonuçları henüz değerlendirmedik ama öğrencilerin yazarken heyecanlı olmaları ve kafalarını kağıttan kaldırmadan yazmalarını görmek bizi çok mutlu etti. :)


Ortaya Çıkan Birkaç Ürün