26 Şubat 2015 Perşembe

KORKMA, DENE!

   Başarısızlıktan korkma. Ama denemeden kaçırdığın şanslardan dolayı endişelen…
İşte bu nedenle yaşamda başarısızlık yokgeri bildirim ve olası fırsatlar var.

   Bu alıntıyla başladık dersimize. Bu aslında sadece hayat bilgisi müfredatını yerine getirmek için değil, çocuklarımızın denemekten, yanılmaktan, düşmekten korkmamaları ve her seferinde yeniden ayağa kalkıp yeniden yeniden denemelerini sağlamak için önemli bir kazanım. Tahtaya yazdığımız yukarıdaki alıntı üzerine düşünmeleri için bir süre verdik, bu alıntıdan ne anladıklarını, ne çıkardıklarını sınıfla paylaşmalarını istedik. Oldukça ilginç ve cesur çıkarımlarda bulunan öğrencilerimiz oldu.

  Ders ne olursa olsun görsel kaynaklardan yararlanmak çok daha kalıcı öğrenmeler sağlıyor. Bunun için dünyaca ünlü kişilerin başarı ve başarısızlık üzerine ilham verici 10 sözünden oluşan bir slayt izledik. İçlerinde M.Kemal Atatürk’ün “Zafer, "Zafer benimdir" diyebilenindir. Başarı ise, "Başaracağım" diye başlayarak sonunda "Başardım" diyebilenindir.” sözü de vardı. İzlediğimiz slayt sonunda öğrencilerimizin başarı, başarısızlık, denemek, vazgeçmemek, pes etmemek gibi anahtar kavramları keşfettiğini gördük ve  bunlarla ilgili kafalarında netleşen düşüncelerini bizlerle paylaşmalarını istedik. 



  Daha sonra bir grup çalışması yapacağımızı söyledik. Bu çalışma için her gruba A3 boyutunda bir kağıt verdik. Bu kağıda denemenin ve pes etmemenin önemini vurgulayacak bir slogan bulmalarını ve dikkat çekecek şekilde kağıdı hazırlamalarını istedik. Aşağıdaki örnekler oldukça dikkat çekiciydi.


   Her bir grup hazırladığı sloganı ve çalışmasını sınıfa sundu. Sınıfın farklı yerlerine astığımız bu çalışmaları diğer gruplarda teker teker dolaşarak daha yakından incelediler. Her öğrenciye verdiğimiz postitler yardımıyla hazırlanan slogan ile ilgili düşüncelerini postitlere yazarak o grubun kağıdına astılar. Böylece her bir grup aslında birbirlerine geri bildirimlerde bulunmuş oldu.





    Birbirlerine verdikleri geri bildirimler sayesinde hem her öğrenci bir sonraki grup çalışmasında nelere dikkat etmesi gerektiğini, hem de birbirlerini olumlu bir dil kullanarak eleştirmenin ne kadar önemli olduğunu keşfetmiş oldular..
    Dersin kapanışında da en beğendikleri sloganı seçtiler:
BAŞARILI OLMAK İÇİN İÇİNDEKİ BAŞARISIZLIK KORKUSUNU YEN!



5 yorum :

  1. Yapılandırmacı yaklaşıma uygun bir ders etkinliği olmuş gerçekten, emeğiniz için teşekkürler.

    (Derste kullandığınız slayta ulaşma imkanımız var mı acaba?)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Merve Öğretmenim, öncelikle yorumunuz için teşekkürler :) mail adresinizi bize bildirebilirseniz slaytı size ulaştırabilirim. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Zeynep hocam kullandığınız slaytı bana da atabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  4. Zeynep hocam slayta bende acil olarak ulaşabilir miyim?

    YanıtlaSil
  5. Arkadaşlar mail adresinizi eklerseniz slaytları gönderebilirim. Buradan yükleyemiyorum.Mail adreslerinizi bana iletirseniz, hemen yollayacağım.

    YanıtlaSil